Egypten - Dag 7



Dag sju. Vi höll på att försova oss. Så himla hemskt! Hela semestern hade blivit förstörd om vi missat bussen till Kairo! Tvåtusen spänn åt skogen, men dessutom skulle vi åkt till Egypten utan att se pyramiderna. Gud så hemskt. Vi hade ungefär ställt hundraåttio klockor, samt ringt till receptionen och beställt ett "wake up call". Grejen var att vi gick och lade oss runt halv tolv. Tidigare än vanligt. Men vi skulle upp halv ett. Vi vaknade fem i ett.

Jag kom lite vagt ihåg att det hade ringt och jag hade svarat, men det kändes som att det mer hade hänt i drömmen. Jag vet inte vad jag kan ha mumlat i telefonen xD. Gud. Men i alla fall. Jag vaknar upp sjukt förvirrad, och vet inte riktigt varför jag vaknar för jag hör inget larm eller nåt (de har jag ju stängt av i sömnen såklart). Men jag känner liksom på mig att jag måste upp. Att det var nånting viktigt vi skulle göra. Mitt huvud var däremot helt groggy och jag kunde knappt hålla ögonen öppna.

Sakta började minnena komma tillbaka, och jag kollade på klockan men fattade ändå ingenting av vad jag såg. Jag frågade när vi skulle gå upp. Och så insåg vi tillsammans att bussen skulle åka om fem minuter, och att vi skulle till Kairo, och att vi skulle gått upp för länge sen.

Ni kan ju tänka er hur det såg ut. Kasta ihop packningen, byta kläder, hämta frukostbox vid restaurangen och sen kuta till bussen. Vi var de sista som klev på, och sen åkte den. PHU... Eftersom denna resa startade mitt i natten kunde jag inte sitta och spana ut genom fönstret som i Luxor, och jag var dessutom dödstrött, så det blev sova. Dock fick vi byta buss i Hurghada där lite fler personer väntade, men vi var inte många alls totalt.

När vi skulle till Luxor var bussen i princip proppfull. Nu fanns det lediga platser öööverallt. Så vår svenska guide sade att vi kunde snappa åt oss ett tvåsäte var att sova på, vilket alla då gjorde. Jag kan somna var som helst, hur som helst, i vilken ställning som helst och i vilket tillstånd som helst, så fastän jag inte hade en kudde somnade jag på bara några sekunder, vaggande till sömns av bussen som rullade ut på motorvägen, helt omgiven av öken och sanddyner.



Jag vaknade till mitt i natten av att bussdörren öppnades och bussen stod stilla. Jag kikade ut och såg att busschauffören köpte nåt att äta och lånade affärens toalett. Jag passade själv på att gå på toa, fast på bussens egna toalett, och fick då krypa under en massa ben som låg över gången. Jag försökte peta på dem först, men alla ben bara låg kvar ändå, så jag fick krypa istället... xD.




Vid fem, halv sex, på morgonen eller nåt sånt så började solen gå upp, och jag vaknade. De flesta i bussen sov fortfarande. 

Jag tog tillfället i akt att ta några bilder på den vackra gryningssolen, samtidigt som jag märkte hur fler och fler i bussen vaknade och försökte gå på toa. Märkte dock att jag var den enda med krypmetoden. Alla andra hoppade över benen. Men det klarade inte jag för mina armar kändes för korta för det!

Vår svenska guide var en av dem som hade vaknat, och jag var tvungen att fråga henne efter en speciell tablett. Hon hade med sig värsta lådan med first aid, och jag kände att jag nog råkat ut för den klassiska turistdiarrén. Kvällen innan hade jag tagit några Imodium-piller som vi hade med oss hemifrån, men det hjälpte inte ett dugg märkte jag nu dagen efter. Inga detaljer, men jag ville inte att resan till Kairo skulle förstöras av detta lilla, eh, problem.

Gud ske lov var first aid- lådan fylld med såna saker, och jag fick nån stor, orange tablett att svälja (Antinal). Sen gick jag inte på toa på tre dagar. Det sade bara STOPP! och bra var väl det... ;). Jag fick även plåster till mina sår på händerna. Ridningen hade ju fläkt upp huden på flera olika fingrar och det läkte aldrig på grund allt badande och värmen.




Jag njöt av att se Egypten utanför fönstren! Jag ville inte missa en endaste sekund av denna utflykt!



Och så rullade vi in i Kairo!! :D Iiiiih!! Så coolt! Jag fick typ nypa mig i armen. Och tänk att Kairo hette Memphis förr. Kairo kallas även "kontrasternas stad" eftersom det är sån skillnad på hur folk bor. Det finns tusentals personer som bor på nån kyrkogård nånstans utan riktiga hem, samtidigt som det finns en riktigt rik del där folk har det riktigt gott på nåt berg.




Och Nilen!!! :D Åhhhh!




Efter ett tag kom vi däremot in i en mindre fin del av Kairo. Det hade man ju hört, att det skulle vara rätt smutsigt där. Tydligen saknar de ett vettigt system att göra av med soporna på. Men det var inget jag störde mig på. Jag tyckte mest det kändes kul att få se det med egna ögon. Liksom, seriöst, wtf?! xD Man hade ju som sagt hört historier, men aldrig kunnat föreställa sig...!




En man på en åsna. Festligt.



Och så plötsligt började pyramiderna titta fram. JAG DOG! Så vackert! Det såg ut preciiiis som jag hade föreställt mig, och hoppats på! Det gröna gräset och träden, blandat med sand, och Nilen, och så pyramiderna. Samtidigt höll vår skandinaviska guide på att berätta om dem. Vi fick veta vad de hette, historien om personerna de var döpta efter och så. Kheops, Khefren och Mykerinos, i storleksordning.



Här skulle vi gå av bussen! Vi fick gå genom lite spärrar och sånt innan vi kom ut på området. Vår guide hade precis sagt: "Precis vid ingången brukar det vara mycket tiggare och försäljare. De kommer försöka lägga saker i era händer och be er betala, så håll händerna stängda och gå snabbt förbi om ni inte vill ha nåt". Vad händer Pös så fort han bara tagit ett steg in på området?

Jag spurtade förbi och stod bredvid reseguiden, vände mig om och insåg att halva gruppen hade fastnat, däribland Pös. Han stod med nån blå bokgrej i handen. xD Trots varningen?!? Det slutade med att han fick lägga ned den på marken, haha. Och blev retad av mig, så klart.

Men han var glad ändå, som ni ser!




Framme vid den största pyramiden Kheops!



Det var så högt till toppen att man inte såg den om man stod under den, som ni ser på bilden ovan!



Jag hittade en dold trappa som man kunde gå på jättelångt, men jag vet inte om man egentligen fick klättra på pyramiden så jag gick bara några "våningar" upp! :D På bilden ser det dock ut som att jag har klättrat upp antar jag! xD Det hade varit svårt för mig som är så kort ^^.

Jag tycker det är coolt och vackert att stenarna ser så mjuka och unika ut. Det syns verkligen att det är antikt och byggt för länge, länge sedan. Tegel till exempel, ett modernt exempel, är ju helt rakt och tråkigt.



Förresten har jag glömt att berätta, att den engelska guiden vi fick denna gång var samma som vid Luxor, Rami Sami! :D Haha! Han kände igen oss ^^!




Väktarna red på kameler, lol.







Khefren. Vi åkte bara förbi den med bussen.



Vid den minsta pyramiden Mykerinos (eller minsta och minsta, det är ändå den tredje största i hela Egypten och det finns typ 73 stycken eller nåt sånt) stannade vi. Där fick man gå in om man ville! Jag tror att biljetten kostade 60 spänn. Dock fick man inte ta med kameran, så Rami höll den åt oss och fotade när vi gick in och sen ut xD.

Det var en gång som gick nästan rakt ned. Den lutade jättemycket. Den var dessutom supertrång så man fick böja sig när man gick, långsamt. Det kändes som att vi gick i evigheter, hela tiden längre ned under marken. Temperaturen bara steg och steg. Vi var genomsvettiga när vi väl kom fram till bottnen!



Men jag är ju så slug, att jag tog fram min mobil och tog ett jättesnabbt smygfoto i en håla jag hittade. Jag passade på när ingen av de andra turisterna, eller en vakt, var i närheten! Ser ut som en vanlig källare, haha. Men det var mycket större än detta, och det fanns en massa olika gångar och skrymslen där under marken...



På vägen upp (när vi redan gått mer än halva vägen) tog jag mod till mig och tog ännu ett smygfoto! ^^

Ute i den friska 40-gradersluften igen! Woho! Frågan är bara hur vi fick plats i det där minimala hålet som skymtas bakom oss?! XD Vi kände oss som värsta äventyrarna, haha. Helt: "Wiho, we made it!"



Myrorna som fanns i sanden (och i detta fall på, eh, trägrejen) var lagom roliga. De var så himla snabba, för benen var superlånga! Läskigt!




Fortfarande utanför Mykerinos står vi och posar och leker Indiana Jones, typ.




Snart var vi dock tvungna att bege oss till bussen där alla väntade på oss, hehe... ^^.



Och en stund senare gick vi av igen.
Vid den välkända Giza-platån där man kan se alla pyramiderna samtidigt.



Rami erbjöd sig att ta såna där löjliga turistbiljer på oss, och jag hade ju faktiskt lovat mamma, haha, så vi sade ja. Det var i alla fall riktigt kul (och lite pinsamt) att hålla på sådär ;D!



Jag käkar upp en pyramid kamel-style. Jag ser ut som en tuggande kamel, haha.





Trafikstockning. Kameler. Hehe.
Snart framme vid sfinxen!





Här fotade jag även en bild med mobilen och försökte skicka ett MMS till mamma (hon älskar sfinxen) men det gick inte, eftersom min telefon fått för sig att MMS är nåt svårt och jobbigt den inte kan hantera.



Det var superhäftigt att se sfinxen, men man stod vid ett stup utan staket och det var mycket folk, så det var lite läskigt. Och så var det VRÅLhett. Men annars så ;D.

När vi skulle hoppa på bussen igen var det nån som köpte tre jättefina trästatyetter för 50 spänn, och snart gick ryktet i hela bussen och alla ville ha! Även jag, haha! Jag behövde bara titta fram i dörröppningen, ge en sedel och få statyetterna. En riktigt snabb och smidig affär måste jag säga! :D Snart satt alla med såna i knät, utan att veta vad de skulle göra av dem. Det låg såna lite här och där i hela bussen sen xD.



Nästa stopp var en stor papyrusbutik.
Vi fick åka i ca 20 minuter för att komma dit. Vi fick se hur de skapade papyrus, och det var intressant. Butiken var väldigt stor och det var väldigt fina tavlor. Men jättedyrt, förstås, eftersom det var äkta vara. För en gångs skull köpte vi ingenting! Även om jag starkt övervägde att köpa några saker.

Jag menar, det fanns ju ändå saker för 60 spänn, men de som verkligen var fina kostade tusentals kronor :(. Som tavlan nere till höger. Där kan man se att den kostar 1500 LE. Alltså det gånger 1,20 så får man fram vad den kostar i SEK. Mycket. Vill inte ens tänka på vad den alldeles underbara tavlan i mitten måste kosta! :O




Vi stannade bara i en halvtimme, för sen bar det vidare mot en fin restaurang!







När vi var framme fick man gå genom en enorm, jättevacker trädgård! :D





Maten var verkligen hur god som helst!




Efter det var det dags för Egyptiska Muséet.



Alltså, jag dog varje gång jag såg nån som hade påsar på huvudet. Seriöst?! xD Fattar inte hur de kan balansera den utan att den faller! :O






Tahrir Square, eller Tahrirtorget som det kallas på svenska. Ni vet, där revolutionen ägde rum.



Nåt slags myndighetshus som stod i brand i tre dagar under revolutionen.



Egyptiska Muséet! Tyvärr fick man inte ta med sig kameran, så jag lämnade den i bussen. Så dessa bilder utanför muséet är tagna med mobilen.



Det var riktigt fint!
Väl där inne fick vi en liten rundtur med öronsnäckor så att vi skulle höra ordentligt. Det var superhäftigt att gå in där! Det var en stor sal med enorma statyer, och med en massa våningar ovanför med hål i golvet vid den stora salen i entrén. Det var liksom skithöga statyer där och skithögt i tak!

Vi kollade på Tuthankamons alla skatter och kistor, en massa olika mumifierade saker, vackra egyptiska smycken, en massa guldglittrande saker och coola sarkofager. Tyvärr var det så fruktansvärt varmt därinne att jag började må jätteilla och kände mig helt svimfärdig. Så när vi väl fick gå runt på egen hand (vi fick ca en och en halv timme till det) stannade vi bara en halvtimme och letade sen bara efter en utgång.

När vi äntligen hittat ut krashade vi i ett café och sov där tills vi skulle gå på bussen igen! >< Hade gärna varit därinne längre (alltså i muséet, inte cafét xD). Det var så otroligt enormt att vi gick vilse flera gånger och alltid hittade nåt nytt att kolla på. Det var skithäftigt! Synd bara att jag började må så dåligt... =/.




Tillbaka i bussen! Helt slutkörda och svettiga efter denna dag! Vi sov nästan hela vägen hem. Alla fick varsin cheeseburgare från McDonald´s innan vi lämnade Kairo bakom oss. När det bara var ca två och en halv timme kvar (resan låg på sex timmar) vaknade vi av att vi skulle se på film. Det fanns en TV längst fram i bussen och våra guider satte på Grease ^^. Jag kollade hela filmen och somnade sen om igen :D. Det var riktigt mysigt att skumpa runt på en buss i mörkret och kolla på film<3.

Väl hemma igen gick vi direkt och åt middag på Leonardo. Klockan var typ bara tio någonting :O. Vi var helt nöjda och trötta efter en helt sjuk dag. Jag menar, vi upplevde så mycket att man behövde lite tid till att verkligen fatta vad vi egentligen hade gjort! Sett pyramiderna, sfinxen, Kairo... helt otroligt!



Mätta och belåtna tog vi en liten nattlig fotoutflykt till systerhotellet Makadi Palace. Detta var ju vår sista kväll här, så vi ville verkligen stanna uppe så länge som möjligt och se så mycket som möjligt innan vi skulle hem. Jag har sagt det förr, men jag säger det igen, vi skulle haft fler dagar!

Vi gjorde så många utflykter och grejer att vi knappt hann njuta av hotellet. Bada i poolen, gå små promenader, kolla på uppvisningar, läsa böcker, sola, strosa längs stranden och så vidare. Vi hann inte med det så mycket. Jag minns att jag läste ut sex böcker när vi var på Cypern (men Egyptenresan var tusen gånger roligare på grund av att vi INTE läste hela tiden ^^) Ibland blev det lite stressigt eftersom vi ville hinna med så mycket! Ändå var det så mycket vi inte hann. Nästa gång, då blir det minsann två veckor ;)!





Vi satt där och bara kopplade av och stirrade på stjärnhimlen över oss. Det kändes hemskt att behöva åka hem dagen efter.