Maldiverna

 
Nu är det i princip bestämt att det blir Maldiverna vi ska till i september. Nu är semestern godkänd, men under tiden vi behövde vänta hann vi kära ner oss i Maldiverna istället för Kina. Dessutom känns det som att Kina-resan blev så extremt dyr fastän vi tog bort en massa saker som vi egentligen ville ha med. Vi ville vara några dagar på solkusten Sanya, besöka Hong Kong, kanske även staden Xi'an och se terrakotta-armén. Men att bara åka runt till några få ställen (kanske extra dyrt eftersom det är via en resebyrå med alla utflykter redan inkluderade med guider och transporter överallt o.s.v.) med en total restid på 16 dagar (inkl. flyg) skulle kosta oss 60k totalt för båda. OCH då skulle vi behöva köpa alla middagar själva och vissa luncher.
 
Nej, vi sparar den resan till senare. Det känns jätteskönt att välja något som både är mycket billigare och dessutom känns mer säkert. Folk kan faktiskt engelska på Maldiverna, något som vi förstått inte alls är lika vanligt i Kina. Och med mina nötallergier och andra allergier, känns det så osäkert att åka till ett land där jag inte kan göra mig förstådd. I alla fall nu. Jag tycker det känns tryggt att låta oss samla på oss lite mer reserfarenhet först. Vem vet, då kanske vi till och med är "erfarna nog" att åka till Kina helt på egen hand. Då blir resan så mycket billigare än annars.
 
 
Dessutom har jag velat åka till Maldiverna i hur många år som helst nu! Innan de sjunker liksom. Jippie!!! Det känns helt underbart!
 


Men man kan ju inte "bara" vara på Maldiverna heller. Vi kommer att ta en avstickare i Dubai också. Vi kommer förmodligen att flyga med Emirates, och då mellanlandar man i Dubai. Då kommer jag att lägga bokningen som en "open jaw-resa" så att vi stannar där i åtminstone 3 heldagar, kanske mer. Då hinner vi utforska staden lite och dessutom åka på någon rolig ökenutflykt. Kanske rida på lite kameler som jag tjatat om länge ^-^. Ända sen Egypten har jag velat rida på kameler :D.Det finns tydligen jättemånga arter av både haj och val på Maldiverna. Överallt står det att hajarna är *snälla* eftersom det är varma vatten där det finns extremt mycket föda, så de brukar inte vara hungriga på människor. Tydligen har inte en enda attack skett där, ever, men jag har sååå svårt att tro på det. Folk skriver att de sett flera hajar medan de snorklat och dykt. Mest revhajar (de är jättesmå och ofarliga) men även hammarhaj och några andra varianter. Uuuuuh!!! 

Å andra sidan kan man, om man har tur, se alla möjliga slags valar. Och man behöver inte ens ha tur för att se mantor (är dock rädd för dem också), havssköldpaddor och delfiner, för dem kryllar det av.
 
Längtar <3

Kenya - Dag 12


Dag 12! Vi gick upp vid 8.30 och hämtades sedan upp en timme senare av en "skummis" (det var utflyktsarrangören men ändå) för att vindsurfa. Vi blev överlämnade till skummisens bror Ali som vinkade till sig en tuk tuk-taxi vi skulle ta. Vi satt helt inklämda där och jag höll hårt i plånboken så att ingen skulle sno den. På Fritidsresors välkomstmöte hade de varnat oss för att åka tuk tuks och matatu-bussar då de var väldigt osäkra i trafiken.

Efter en liten åktur kom vi fram välbehållna vid en strand och ett slitet hus där de hade en massa surfbrädor och en surfinstruktör. När vi skulle betala tyckte jag att det fattades 2000 shilling (ca 180kr) och jag undrar fortfarande om vi räknat fel eller om nån faktiskt lyckats sno dem?! På grund av detta hade vi för lite pengar till betalningen, så vi kompenserade genom att ge en svensk 20-lapp som vi sade var värd skillnaden! xD lol
 
 
Ali-brorsan vaktade vår ryggsäck under tiden genom att ha den på ryggen (så att den inte låg helt öppet i surfhuset), men det kändes också lagom säkert. Jag litar väl inte på honom? Jag upptäckte senare att han satt en bit bort på stranden, så misstänksam som jag är spanade jag dit så ofta jag kunde för att se att han inte rotade i den. Allt var kvar efteråt i alla fall ^-^. Jag låter säkert jätteparanoid, men jag hade undervattenskameror däri and those babies are mine!

I början skulle vi öva på att enbart balansera på brädan i sig, utan att seglet ens var fastsatt. Sedan skulle vi vandra i små, små cirklar ovanpå brädan. Vi hade bara en bräda så vi turades om med övningarna. När vi bemästrade detta sattes seglet på och då blev det så mycket svårare! Vi skulle inte bara stå där och hålla i oss. Vi skulle dessutom "svänga" hela tiden. 

Alla bilder där seglet är neddraget och vi står böjda (där man kan tro att vi håller på att ramla p.g.a. dålig balans) så svängde vi egentligen. Nu kanske hela svängningsprocessen skulle gå rätt snabbt egentligen, men vi var glada om vi ens slutförde hela processen. Man skulle nämligen gå runt, runt i en cirkel på brädan samtidigt som man drog ner seglet så långt det bara gick typ, och seglet är supertungt och brädan är hal, och det är vågigt... ^-^. 
 

Imagine my surprise, när det visade sig att jag var bäst på detta! Jag, som förlorat på Kalaha gång på gång på gång de senaste dygnen. Jag, som aldrig stått på någon form utav bräda förut. 

Vi hade båda våra glorious moments när vi föll pladask både hit och dit, men jag fick träna så lite! Bara för att jag var bättre på detta, så fick jag bara spendera 30% av tiden på brädan. 
 
Lite synd också att vi betalade samma pris som om vi hade gjort detta en och en vid olika tillfällen, och då hade vi haft varsin instruktör och varsin bräda. Lite weird egentligen när man tänker på det? Instruktören gör samma jobb som om en person ska lära sig, men får dubbelt betalt ;p. Och vi får halva tiden var, eller som nu, 70 - 30.Trots allt var det jättekul att testa att vindsurfa! Jag kände inte att det var mitt kall i livet kanske, men det är helt klart någonting som jag kan tänka mig att testa igen - men bara om jag får min egen bräda att öva med!
 
Efter tre timmar var det slut på det roliga och vi gick tillbaka till stranden. Ali-brorsan försökte hitta en tuk tuk åt oss, men de var helt försvunna. Inga tuk tuks i sikte här inte. Så då stoppade han en matatu-buss istället! Det är alltså en buss som mestadels lokalbefolkningen använder, som är gjord för 7 personer, men ständigt fylls med åtminstone 14 stycken. De är ofta slitna och fallfärdiga och har knappt dörrar på sig. De har ofta ramlat av eller går inte att stänga ordentligt, hehe, hehe, HEHE. :S

Vi klämde in oss i högen av människor därinne, och jag var glad över att plånboken ändå var tom, för den var helt lämnad åt sitt öde i min ficka. Jag kunde inte ens nå den delen av min kropp för att hålla för den. Alla därinne såg dock snälla ut. Inga kriminella gäng eller så. En kvinna höll i blommor och så satt det en del riktigt gamla personer därinne också. En salig blandning av folk. Vi var de enda vita, men de stirrade ändå inte, så det var skönt.
 

Tillbaka vid hotellet. Personalen började dekorera inför Alla hjärtans dag- middagen och jag var solbränd i ansiktet :D.

Vi var helt dödströtta efer vindsurfingen, men ändå kämpade vi oss iväg till Nakumatt för att köpa lite godis! Mitt sockersug närmade sig illröda nivåer så vi var helt enkelt tvungna att gå dit. Vi hann dit och tillbaka precis innan det blev mörkt (man ska helst inte gå runt utanför hotellet efter mörkrets inbrott).

 
De hade verkligen dekorerat hotellet jättefint inför Alla hjärtans dag, med middag ute vid poolen och allt. Synd bara att vi inte visste om detta tidigare. Vi hade bokat in oss på den superfina restaurangen Ali Barbour´s Cave Restaurant, som var byggd inuti en grotta! :D Fast jag ångrar inte det! Jättebra restaurang.

Vi blev upphämtade klockan nio på kvällen (allt var fullbokat de tidigare tiderna) och fick åka 10 minuter genom den kolsvarta kvällen. Snart kom vi fram till restaurangen, och den var verkligen magiskt vacker, med öppna hål i taket där man kunde se stjärnhimlen. Så fort vi kom dit blev vi visade till vårt bord och jag fick en vacker ros av personalen.Detta rankades som en ganska dyr restaurang, men vi kände att vi kunde kosta på oss. 

Värt att nämna också att maten var helt superb! Jag skulle verkligen rekommendera denna restaurang. Allt var så vackert. Det var fin musik, maten var otroligt god och servicen var jättebra.
 


En rolig sak däremot är att förrätten hette någonting med "Raw Marinated Meat" och då antog jag direkt att köttet skulle vara rått. Först fick vi varsin stor köttbulle typ som vi trodde var förrätten, och vi bara, whoa, detta var inte värt pengarna (den var god though).
 
Men 10 minuter senare kom den riktiga förrätten, vilket var en stor tallrik med små skivor av rått kött! xD Omg! Jag hade så rätt! Jag tog inte en tugga av det där.

Kenya - Dag 11

Dag 11. Ännu en pooldag. Vi gick upp vid halv tio och åt frukost och badade. 

Vi bokade en utflykt till dagen efter: Vindsurfing! Vi bokade av en lokal arrangör, men han hörde ändå till hotellet på något vis, så det var ingen beach boy vi köpte av. Vi hade egentligen tänkt boka en glasbottenbåtutflykt, men det blev detta istället. Det kändes roligare!


Jag bytte ut solkrämen mot specialaren. Resan led ju mot sitt slut!

Vi spelade kort på en solstol, badade och solade massa.Vad är en dag utan lite Kalaha? En liten kuriosa är att av alla spel Kalaha vi spelade under denna resa (säkert 50 stycken) så förlorade jag alla gånger utom en. WHAT?!?! WHY?!?

 
Kvällen bjöd inte på något att skriva noveller om.
Vi bara tog det lugnt, spelade kort och läste böcker. :) Mysigt!