Bästa bokenDen här boken är så bra! Det står om sjukt många olika djur och det som gör boken så speciell är att det inte alls känns som en faktabok trots att det är det. Den är fullproppad med snygga bilder och författaren har valt att fokusera på den mest intressanta och häpnadsväckande infon.
 
Till exempel får man veta att giraffens hjärta är stort som en basketboll, att färgen på lejonets man har med testosteronet att göra och därmed är allra mörkast på de starkaste hannarna, att barnlösa trubbnoshörningshonor ofta adopterar andra ungar som blivit bortstötta, samt att elefanter förutom på det vanliga hederliga sättet även kommunicerar via infraljud - ljud vi människor inte alls kan höra.
 

Rom - Dag 2 - Vatikanen

 
Dag två i Rom var lördagen den 14 februari. Vi startade dagen men lite god frukost. Alltså, frukosten på hotellet var to die for! 
 
Det fanns croissanter, bakelser, pannkakor, bröd, flingor, yoghurt, juice, kaffe, the, tårtor, kex, frukter och en massa annat. Supergott var det också, vilket såklart är lite av en fördel.


Efter frukosten skyndade vi oss till Vatikanen eftersom vi hade en tid att passa där.
Vi bodde så pass nära att vi kunde gå hela vägen. Det tog ungefär 20 minuter.


Muren till Vatikanen och den låååånga kön.Här fick vi stå och vänta i ungefär tio minuter. Vi hade bokat biljetter online för att slippa den där massiva kön, så vi stod i en klump på andra sidan vägen med flera andra och väntade på att de som jobbade där skulle komma och släppa in oss.Snart fick vi följa en guide in genom portarna mitt framför näsan på alla som stod i kön ;D.
Sedan fick vi gå igenom en säkerhetskontroll som om vi skulle ut och flyga, men man behövde inte visa pass. Efter en snabb genomgång blev vi lämnade till att på egen hand utforska stället.
Man fick gå uppför en bred trappa som sakta slingrade sig uppåt. Längs vägen fick vi se enormt många skepp från olika tider och länder. 
 


Vi kom ut på en innergård som hade fin utsikt över en kyrktopp...
Eller heter det kupol kanske?Vi posade med kyrktoppen. Efter x antal misslyckade försök lyckades vi äntligen få med båda våra huvuden och kupolen på samma gång. Det kanske låter som en walk in the park, men det var det icke.
 
Förresten vill jag upplysa er om att alla gick runt med selfiesticks! Det känns inte alls som om det blivit lika populärt i Sverige ännu, men här var det det enda försäljarna sålde och det enda turisterna gick och bar på. Jag blev nästan nedslagen av en selfiestick med tillhörande iPhone som med hastighet av en Formel 1-bil kom farandes mot mitt huvud. Jag duckade som tur var och lyckades mirakulöst nog klara mig utan några fysiska skador. Inga iPhones skadades vid händelsen. 
 Vi gick in igen och kom genast ut till ännu en innergård, denna mycket större än den första.
 I mitten av innergården stoltserade en... rund blobb.


 


Som ni märker tog jag alldeles för många bilder på denna runda sak, men den såg ju så häftig ut när solen sken på den! Och dessutom snurrade den ibland. Very cool, yes yes.
 
 
 
Efter en kvart i den varma solen gick vi återigen in till muséet.

 
Vi gick in i ett underbart egyptiskt rum.
Jag älskar verkligen allt som har med Egypten att göra <3.
 
 
Vidare gick vi till nästa rum där en man låg och jäste med sina... frukter på spett?

Här var en lååång korridor helt fullproppad med statyer.
Väldigt häftigt!


Frihetsgudinnan-wannabee?


 Ännu en fruktdyrkare.Vi fann ett fönster.Sedan fann vi en pytteliten innergård där vi försökte lapa lite sol, men nu hade molnen tagit över det mesta av himlen.


Jag kan berätta att våra fötter vid det här laget klagade högljutt. Åh, men dagen hade bara börjat.
Stackars fötter.Ibland stötte vi på enorma grupper med folk som gick med en guide, och vi var lite glada över att vi inte gick i en sådan grupp. Det var skönt att kunna gå och titta på allt i sin egen takt och utan en massa huvuden som skymmer sikten.Här kom vi till ett stort cirkelformat rum fyllt med gudastatyer. 
 
 
De hade så mycket vackert uppe i taken hela tiden.
Varenda vrå av varje rum var liksom utsmyckad in i minsta detalj.


 


En korridor helt fylld utav häftiga kartor. 


Snart kom vi till Raphael´s Rooms.
De var sjukt vackra!
 
  
 
Slutligen kom vi till Sixtinska kapellet. Där fick man inte fota, men tog några diskreta bilder rakt upp i luften. Vi passade på när vakterna inte såg. En man blev ertappad med att fota och då stod vakten med honom tills han tog bort bilden från kameran. :3Efter att ha hängt lite i Sixtinska kapellet (det var riktigt häftigt, men tyckte att mindre kända Raphael´s Rooms var betydligt vackrare) gick vi vidare genom muséets sista korridorer på vägen ut.


Det var kul att se de smått felaktiga gamla världskartorna ;).

 
Efter någon timme på rummet fick vi bråttom. Gårdagens Colosseum-biljett inkluderade även Forum Romanum och Palatinen, men endast till ett visst klockslag denna dag och vi hade planerat att utnyttja detta.

Vi skyndade oss ned i det svarta hålet vid vår hållplats Lepanto. Vi fick vänta på tåget i några minuter och underhöll oss genom att göra roliga och ledsna miner på foton. Vi var nämligen övertygade om att vi inte skulle hinna till klockan 15.30. Eller okej, jag var övertygad om att vi inte skulle hinna.
 
 Jag var lite nervös.Men ja, vi hann mirakulöst. Jag tror att vi hade ungefär en minut till godo, haha. Dessutom stod vi i fel kö först och råkade hamna mitt i en grupp, ganska så inte med flit. Vi höll på att irra runt sådär jobbigt igen. Grupper hade tydligen en speciell, extra snabb, ingång. Väktarna vinkade in oss men mitt i spärrarna vände sig gruppledaren om, pekade på oss två och bara: "Those are not with us!"

Så då blev vi fösta till den vanliga kön istället och fick sedan efter lite väntetid dra våra befintliga biljetter i en säkerhetsspärr. Den blippade grönt och vi kunde gå in. Yay! 15:29 liksom, phu!


Vi hittade den här vackra archen.

 
 
Vi gick upp till Palatinen.
Det var inte så märkvärdigt, men utsikten över staden var fin.Kolla! Vi hittade en fågelvän! :D

 


Vi gick ned till den här häftiga archen igen.
 De stängde efter bara en timme så vi behövde fly stället innan vi kände oss klara. Det var ett högt alarm som liksom ekade över hela stället och personalen sjasade ut oss. Hmm.


Vi gick ut från Forum Romanum och styrde istället stegen mot hästbyggnaden man såg på långt avstånd.


Jag trodde att han var riktig först, haha...Vi var snart framme vid "hästtemplet".
Ja, jag vet inte vad det heter egentligen.

 
 
 
 

 


En kyrka som var supervacker inuti.
 


På vägen tillbaka mot tunnelbanestationen Colosseo, upptäckte vi att det var någon slags demonstration i full rörelse ute på gatorna. En massa folk gick framåt och tjoade med plakat och bakom dem gick sjukt många poliser på rad med sina bilar åkandes efter. På grund av detta var metron avstängd och vi fick gå till en annan station. Enligt kartan skulle nästa hållplats Circo Massimo ligga en raksträcka bort så vi valde att gå till den istället.

 
När vi äääntligen kom fram (efter att dessutom ha bestigit vad som kändes som världens bredaste gata utan övergångsställe) inledde vi hemresan genom att åka käpprätt åt fel håll, haha! Så typiskt mig! 

Väl tillbaka på hotellet blev det lite R.I.P fötter. 

 
Efter väntetid på rummet gick vi iväg till pizzerian. Kl 23.
Oh my, ni anar inte hur hungriga vi var.Ok, men all väntan var värt det. De där pizzorna... Wow. Det går inte ens att beskriva. Det var gott!
Till efterrätt åt vi pannacotta med caramel sauce.

E-mail

 
Haha, jag var inne och kollade bland mina mejl och slogs plötsligt av insikten att jag och resebyrån för safarin minst sagt har skickat många mejl mellan varandra! Jag har nog haft ganska många frågor... ;)